nadira;


Home About Linkies Biases FOLLOW
Disclaimer

She loves blogging, to share everything happen in her life. She is a Muslim.
Hi, Assalamualaikum. I'm 99', was a PT3 victim.
Sorry that I'm using 'aku' for those people eldest than me.


Hate me? Sure and get lost. ctrl+w
Created on 5 July 2011.
Contact


 
Tagboard



Past



Credits

Tell me if I don't credit you.

Basecode by AtinTory .
Thanks to: 1 2 3 4 5 6 7 8.


Cover your Aurat is Easy.

I-love-you-paper-amazing-blue-favim.com-498858_large


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum!

Hi, today I'll do the mandatory entry about required by Islam, InsyaAllah.
First, please play music Selamat Pagi Cinta even now at noon. Okay, stop merepek. ;p

Alhamdulillah. Yesterday saya buat entry about 'Sahabat Sejati.' and now pasal benda wajib. Ehmm.

Do you cover your aurat ? Or just pakai tudung ? Pakai tudung itu tidak wajib. Bak kata Ustaz Azhar Idrus,

"Orang perempuan tidak diwajibkan memakai tudung tetapi diwajibkan menutup aurat."

Please, understand this verse and insyaAllah you will do what Allah asked.

Aurat wanita kepada lelaki yang bukan MAHRAMNYA ialah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua tapak tangannya.



Firman Allah SWT adalam Surah An-Nur ayat : 31 : yang mafhumnya :

“Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada”.

Bila ditanya, kenapa tak tutup aurat, mereka akan jawab, "Tunggu sampai seru nanti." Dan saya pernah terfikir, "Erk ? Sampai seru ? Kalau pejam dulu mata macam mana ?" Spesis saya memang straight. Takde bengkok-bengkok okay.

Kalau berubah dengan mendadak, nanti orang pelik. So berubah slow-slow. Takdelah org pandang pelik sangat kan. InsyaAllah, kawan-kawan kita akan ikut apa yang kita buat.

“Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.” [HR Abu Dawud]

Kalau pakai tudung, jangan nampakkan BONGGOL JALAN awak tu. Dan jangan awak lepaskan rambut, rambut akan nampak di belakang, berjurai. Itu bukan dipanggil menutup aurat.

One more thing, ingat! Jangan pakai tudung dengan baju lengan pendek. Baik tak payah pakai tudung kalau macam tu. Sekurang-kurangnya, pakailah sweater or cardigan untuk cover lengan awak yang putih melepak tu. Am I right ? *kelip2 mata*

sumber: Tok Google

Kaki itu juga aurat. Pakailah stokin or sarung kaki.
Biar kita dilabel memakai khemah semasa didunia yang Fana' ni. Khemah yang kita pakai itulah yang menghalang kita dari melakukan Zina dan Maksiat. Sama-sama kita menegur antara satu sama lain. Baik kawan, keluarga dan orang di sekeliling kita.

Sekian.
Tegur jika saya salah menyampaikan. InsyaAllah, saya akan perbaiki diri saya yang lemah. Saya juga manusia. Awak pun manusia. Manusia tidak pernah lepas daripada melakukan kesilapan.

p/s: Mula-mula intro, kemain speaking-nya. Itupun bercampur-campur. Last-last, BM jugak aku guna. *tayang gigi dua batang*

Labels:



Newer Post
Older Post